بخش حقوق

ساخت وبلاگ

اداره کل حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح در نظریه مشورتی خود اعلام کرد که مأموران انتظامی فاقد کارت ویژه ضابط دادگستری، ضابط تلقی نمی‌شوند.

بخش حقوق تبیان

پلیس

در نظریه مشورتی کمیسیون قضایی وحقوقی اداره کل حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح آمده است: «ضابطان دادگستری برابر مواد 29 و 30 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، مأمورانی هستند که پس از طی آموزش‌های لازم، کارت ویژه ضابط دادگستری برای آنها صادر شده باشد. همچنین برابر اصل 172 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 597 قانون آیین دادرسی کیفری، رسیدگی به جرایم در مقام ضابط دادگستری مأموران مزبور در صلاحیت مراجع قضایی عمومی است. بنابراین آن دسته از مأموران انتظامی که برابر مقررات قانونی مزبور برای آنها کارت ویژه ضابط دادگستری صادر نشده باشد، ضابط دادگستری تلقی نمی‌شوند و رسیدگی به جرایم آنان اعم از اینکه در برخورد با جرایم مشهود باشد یا غیر آن، در حدود ماده 597 قانون یادشده در صلاحیت مراجع قضایی نظامی است.


منبع: سازمان قضایی نیروهای مسلح

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 102 تاريخ : دوشنبه 31 خرداد 1395 ساعت: 20:50

معاون دادستان تهران با رد هر گونه علت امنیتی در حادثه شهران گفت: انفجار روز جمعه قطعاً به دلیل رانش زمین رخ داده است.

بخش حقوق تبیان

شهریاری

قاضی محمد شهریاری با بیان این مطلب، افزود: متأسفانه برخی شبکه های معاند در تلاشند حادثه روز جمعه منطقه شهران را یک موضوع امنیتی جلوه دهند.

وی گفت: براساس کارشناسی های دقیقی که در 2 روز گذشته در این منطقه از سوی کارشناسان رسمی دادگستری تهران صورت گرفته اینگونه ادعاها کذب است.

سرپرست دادسرای جنایی تهران تصریح کرد: حادثه روز جامعه به طور قطع ناشی از رانش زمین و سپس انفجار لوله گاز بوده اما اینکه این رانش به دلیل شسته شدن زمین، نشت آب و یا فعالیت کارگاه ساخت مترو بوده امری است که از سوی کارشناسان در حال بررسی است.

وی تصریح کرد: قویاً و براساس شواهد علمی موجود، امنیتی بودن این حادثه کذب محض است و به زودی نتیجه کارشناسی های دقیق کارشناسان اعلام خواهد شد.

قاضی شهریاری همچنین با تأیید خبر کشف جسد کارگر افغانستانی 23 ساله گفت: همانطور که روز جمعه غروب اعلام کردیم شاهدان فقدان 2 نفر را گزارش داده بودند که یک راننده لودر و یک کارگر افغانستانی بودند.

وی افزود: ساعتی قبل جسد کارگر 23 ساله کشف شد و تلاش برای کشف راننده لودر همچنان ادامه دارد.


منبع: فارس

پرونده «انفجار شهران» در دادسرای جنایی

پرونده «انفجار شهران» در دادسرای جنایی

همسرکشی با اسید در تهران

همسرکشی با اسید در تهران

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 90 تاريخ : دوشنبه 31 خرداد 1395 ساعت: 20:50

معاون اول قوه قضائیه گفت: بانکها برای پرداخت وام ازدواج که تصویب شده به شدت اصرار دارند که نقدینگی وجود ندارد اما در این قضیه به ۵ نفر هر کدام ۳۰۰ میلیون تومان که جمعا یک و نیم میلیارد تومان می شود وام داده اند.

بخش حقوق تبیان

محسنی اژه ای

حجتالاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای در نشست خبری امروز خود افزود: طی روزهای گذشته موردی را دیدم که برخی سایت ها نوشته بودند اعضای یک صندوقی که 3 نفر از آنها بازنشسته بودند و حقوق بازنشستگی از جای دیگر دریافت می کردند، بیش از 30 میلیون تومان حقوق ماهانه دریافت کردند و در بین اینها کسی بود که حقوق 57 میلیون تومانی گرفته بود.

وی ادامه داد: همچنین علاوه بر آن برای هر کدام از این افراد 300 میلیون تومان وام با نرخ 4 درصد سود  اختصاص یافته بود. این در حالی است که امروز بانکها برای پرداخت وام ازدواج که تصویب شده به شدت اصرار دارند که نقدینگی وجود ندارد اما در این قضیه به 5 نفر هر کدام 300 میلیون تومان که جمعا یک و نیم میلیارد تومان می شود وام داده اند.

محسنی اژه‌ای افزود: اگر این یک و نیم میلیارد را می خواستند وام ازدوج بدهند شامل 150 نفر می‌شد؛ آیا این خلاف عدل نیست؟

وی ادامه داد: دولت باید در این گونه مسائل ورود کند و اگر نیاز به اصلاح قانون و مقررات وجود دارد، انجام شود و این قضایا قطعا نباید در آینده ادامه یابد و کسانی که وجوهی را خلاف عدل بردند باید بازگردانند.

معاون اول قوه قضائیه توضیح داد حتی اگر روزنه ای در قانون وجود داشته باشد، من نوعی چرا باید این وجوها را بردارم؟  بنابر این یکی از اولویت های دستگجاه قضایی که در سال 95 که در سال گذشته نیز پیگیری شد احیای حقوق عامه در موضوعات مختلف است.


منبع: تسنیم

دیه سال 95 تعیین شد

دیه سال 95 تعیین شد

صدور حکم اعدام برای بابک زنجانی

صدور حکم اعدام برای بابک زنجانی

توضیحات دادستان درباره حکم اعدام مه آفرید

توضیحات دادستان درباره حکم اعدام مه آفرید

واکنش دادستان به اظهارات رئیس جمهور

واکنش دادستان به اظهارات رئیس جمهور

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 118 تاريخ : يکشنبه 30 خرداد 1395 ساعت: 18:19

وکیل مدافع علی اکبر جوانفکر از محکومیت موکلش به 91 روز حبس تعزیری خبر داد.

بخش حقوق تبیان

جوانفکر

قهرمان شجاعی با اعلام این خبر اظهار کرد: قطعاً به حکم صادره اعتراض خواهیم کرد.

شجاعی 22 خرداد ماه به خبرنگار ایسنا گفته بود: یکی دو روز آینده حکم پرونده به اینجانب ابلاغ رسمی می شود.

بر اساس این گزارش، هفتم دی ماه سال گذشته اولین جلسه دادگاه علی اکبر جوانفکر مدیرعامل اسبق خبرگزاری ایرنا و سه خبرنگار پیشین روزنامه ایران به صورت غیرعلنی در شعبه 1057 دادگاه کارکنان دولت به ریاست قاضی حیدری برگزار شد.

پس از برگزاری جلسه نخست، رییس شعبه 1057 دادگاه کارکنان دولت، پرونده را به شعبه چهارم بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه بازگرداند تا ایرادات موجود در این پرونده برطرف شود.

شعبه بازپرسی پس از انجام بررسی های لازم و رفع نواقص مورد نظر قاضی، پرونده را دوباره به شعبه 1057 دادگاه کارکنان دولت بازگرداند و جلسه بعدی را روز نهم خرداد ماه تعیین کرد.

قهرمان شجاعی وکیل مدافع جوانفکر 26 دی ماه سال گذشته گفته بود: این پرونده با شکایت دادستانی تهران تشکیل شده و اتهام موکلم تمرد در برابر ماموران قضایی عنوان شده است.

 جلسه بعدی رسیدگی به پرونده «علی اکبر جوانفکر» یکشنبه نهم خردادماه - در شعبه 1057 دادگاه ویژه کارکنان دولت برگزار شد.

جوانفکر مشاور رسانه ای رئیس دولت دهم پس از پایان جلسه دادگاه گفت: امروز آخرین جلسه دادگاه تشکیل شد که علاوه بر من سه تن از همکارانم از خود دفاع کرده ایم و امیدوارم تبرئه شویم.


منبع: ایسنا

ماجرای مهریه 110 سکه ای چیست؟

ماجرای مهریه 110 سکه ای چیست؟

مجازات سنگین در انتظار مزاحمان خیابانی

مجازات سنگین در انتظار مزاحمان خیابانی

رسیدگی جنجالی به پرونده قتل ستوان ناجا

رسیدگی جنجالی به پرونده قتل ستوان ناجا

حفظ قرآن راهی برای تخفیف مجازات

حفظ قرآن راهی برای تخفیف مجازات

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 106 تاريخ : يکشنبه 30 خرداد 1395 ساعت: 16:18

سرپرست دادسرای امور جنایی تهران گفت: کارشناسان رسمی دادگستری در حال جمع آوری مدارک و مستندات در مورد حادثه شهران هستند.

بخش حقوق تبیان

حادثه شهران

قاضی محمد شهریاری با اشاره به  آخرین اقدامات صورت گرفته در خصوص حادثه شهران تهران، گفت: کارشناسان رسمی دادگستری روز گذشته جلسه مشورتی در زمینه علت وقوع حادثه داشتند و همچنان در حال جمع‌آوری مستندات و مدارک هستند.

وی افزود: باید کارشناسی کامل در مورد این حادثه صورت گیرد که قاعدتا این امر زمان‌بر است.

معاون دادستان تهران با بیان اینکه دو کارگر - یک ایرانی و یک افغان - در این حادثه مفقود شده‌اند، گفت: فعلا اجساد این کارگران پیدا نشده است.


منبع: ایسنا

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

همسرکشی با اسید در تهران

همسرکشی با اسید در تهران

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 116 تاريخ : يکشنبه 30 خرداد 1395 ساعت: 16:18

در راستای گسترش خدمات الکترونیک قضائی از همه متقاضیان واجد شرایط در تمام حوزه های قضایی سراسر کشور که آمادگی ایجاد دفتر خدمات الکترونیک قضائی و ارائه خدمات مرتبط را دارند، دعوت به همکاری می‌کند.

بخش حقوق تبیان

فراخوان

مهلت ثبت نام از تاریخ یکم تیرماه به مدت ۳۱ روز است. ثبت نام فقط از طریق سامانه www.adliran.ir انجام می شود.اطلاعات درباره شرایط عمومی و اختصاصی متقاضیان در اطلاعیه شماره ۲ از طریق سامانه www.adliran.ir قابل دریافت است.

پاسخ گویی به سئوالات تنها از طریق شماره تلفن ۶۳۹۷۴۰۴۸ امکان پذیر است و به هیچ عنوان به مراجعات حضوری و یا تماس با تلفن های غیر مرتبط پاسخ داده نمی شود.

مسئولیت صحت اطلاعات وارد شده با متقاضی است و در صورت اشتباه یا مغایرت اطلاعات به تقاضای وی ترتیب اثر داده نخواهد شد.

نام نویسی در این مرحله به معنی تایید صدور مجوز نیست و متعاقباً نسبت به تایید صلاحیت و اطلاع رسانی از طریق سامانه یادشده اقدام خواهد شد. فقط اطلاعیه هایی که از طریق سامانه www.adliran.ir اعلام می شود معتبر بوده و سایر اطلاعیه ها از نظر مرکزآمار و فناوری اطلاعات غیر قابل استناد است.


منبع: مهر

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 153 تاريخ : يکشنبه 30 خرداد 1395 ساعت: 5:37

معاون رئیس قوه قضائیه گفت: اطلاعات تمام افرادی که در سامانه سمپ (مدیریت پرونده های قضایی) حکم قضایی برایشان صادر و محکومیت در نظر گرفته شده، در سامانه سجل کیفری جمع آوری شده است.

بخش حقوق تبیان

سجل کیفری

حجت الاسلام حمید شهریاری با اشاره به جمع آوری اطلاعات کیفری و قضایی محکومین، گفت: در گذشته اگر مجرمی مرتکب جرم می شد، قاضی امکان رویت و در اختیار داشتن همه اطلاعات قضایی وی را نداشت و مبادله اطلاعاتی هم به طور دقیق رخ نمی داد.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: با راه اندازی سامانه ملی سجل کیفری، امکان جمع آوری کلیه اطلاعات قضایی و کیفری افراد فراهم شده است که این امر در شناسایی مجرمان و جلوگیری از سوء استفاده آنها از خلاءاطلاعاتی تاثیر بسزایی داشته است.

معاون رئیس قوه قضائیه در خصوص آخرین وضعیت سامانه سجل کیفری اظهار داشت: نسخه اولیه سجل کیفری طراحی و تحویل اداره کلی به همین نام شده است. در حال حاضر هم اطلاعات تمام افرادی که در سامانه سمپ (سامانه مدیریت پرونده های قضایی) حکم قضایی برایشان صادر و محکومیت در نظر گرفته شده است، در سجل کیفری جمع آوری شده و امکان رویت تمامی پرونده های قضایی افراد و جزئیات احکامشان به صورت یکجا وجود دارد.

بسیاری از زندانیان مشمول طرح استفاده از دستبندهای الکترونیک هستند

شهریاری همچنین در خصوص آخرین وضعیت طرح استفاده از دستبندهای الکترونیک برای زندانیان گفت: پایلوت این طرح در تهران بر روی ۳نفر در حال انجام است اما منتظر انعقاد قرارداد هستیم تا شرکت طرف قرارداد کار تولید انبوه را شروع کند.

وی افزود: در حال حاضر این انعقادنامه مذکور به سازمان زندان ها ارسال شده است. بسیاری از زندانیان مشمول این طرح می شوند با این حال به جز مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، سازمان زندان ها و همچنین قضات نیز در این طرح نقش دارند چرا که باید حکم استفاده از آنها صادر شود.


منبع: مهر

«فائزه هاشمی»به انفرادی منتقل شد

«فائزه هاشمی»به انفرادی منتقل شد

عفو،ابزاری برای عادلانه‌تر شدن مجازات

عفو،ابزاری برای عادلانه‌تر شدن مجازات

نگاه حقوقی به رصد مخفیانه مردم

نگاه حقوقی به رصد مخفیانه مردم

قوه قضائیه وجایگاه رضایتمندی مردمی

قوه قضائیه وجایگاه رضایتمندی مردمی

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 111 تاريخ : يکشنبه 30 خرداد 1395 ساعت: 5:37

در فروردین ماه امسال 121 نفر جهت دریافت مجوز سقط درمانی (جسمانی) به مراکز پزشکی قانونی استان تهران مراجعه کرده‌اند.

بخش حقوق تبیان

سقط جنین

این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که تعداد درخواست برای صدور مجوز سقط درمانی 108مورد اعلام شده بود 12 درصد افزایش یافته است.

شرایط ضروری برای صدور مجوز سقط درمانی به دو گروه تقسیم می‌شود؛ شرایط مربوط به ناهنجاری‌های جنینی و شرایط مربوط به وجود یک بیماری جدی در مادر که در مورد مشکلات و ناهنجاری‌های جنینی عبارتند از تشخیص قطعی ناهنجاری با آزمایش ژنتیک معتبر یا سونوگرافی معتبر، ناهنجاری یا ناهنجاری‌ها موجب حرج مادر شود، رضایت آگاهانه و کتبی مادر، سن بارداری کمتر از 19هفته بر اساس سونوگرافی سریال معتبر و اینکه حرج مادر توسط 3 متخصص مربوطه تشخیص و به تایید پزشکی قانونی برسد.


منبع: پزشکی قانونی استان تهران

سقط جنین قتل نفس یا حق مادر؟

سقط جنین قتل نفس یا حق مادر؟

مجازات سقط جنين عمدي در قانون مجازات اسلامي

مجازات سقط جنين عمدي در قانون مجازات اسلامي

کودکانی که ناخواسته می آیند

کودکانی که ناخواسته می آیند

معمای جنایت های مرد ژله ای چگونه حل شد؟

معمای جنایت های مرد ژله ای چگونه حل شد؟

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 113 تاريخ : يکشنبه 30 خرداد 1395 ساعت: 5:37

فرآوری: مسیح اقدم - بخش حقوق تبیان

مهریه

پیش از این، در صورت مطالبه مهریه از سوی زوجه و عدم توانایی مالی زوج، وی به حبس می‌شد تا زمانی که استطاعت مالی لازم را پیدا کند؛ این در حالی است که بر اساس قانون جدید، مجازات حبس در مورد مهریه فقط تا سقف 110 سکه بهار آزادی یا معادل آن اجرا خواهد شد و نسبت به مازاد، قانونگذار، اثبات توانایی زوج را شرط مطالبه مهریه از سوی زوجه قرار داده است.

بهشید ارفعنیا حقوقدان در این باره توضیح میدهد: اگر زوج بتواند به میزان 110 سکه از مهریه را پرداخت کند، به نسبت مازاد بر آن، امکان حبس وی تحت هیچ شرایطی وجود ندارد.

بر این اساس، اگر به فرض مردی 500 سکه باید مهریه بدهد، در صورت مطالبه مهر از جانب همسرش اگر 110 سکه را یکجا بپردازد، بابت 390 سکه باقیمانده زندانی نمی‌شود و اگر نتواند 110 سکه را بدهد باید به زندان برود.

 به موجب ماده 3 قانون جدید نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 15 مهرماه 1393، «اگر استیفای محکومٌ به (در اینجا: مهریه) از طرق مذکور در این قانون ممکن نشود، محکومٌ علیه (در اینجا: زوج) به تقاضای محکومٌ له (در اینجا: زوجه) تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌ له (در اینجا: زوجه) حبس می شود.»

سوالی که در این میان مطرح می شود این است که اگر مردی تقاضای اعسار کند می تواند از پرداخت مهریه خودداری کند یا خیر؟

مطابق قانون خودداری از پرداخت مهریه امکان پذیر نیست؛ چه اینکه به مجرد عقد ازدواج، زن مالک مهر می شود. به عبارتی دیگر مهریه دینی است بر ذمه زوج که می بایست آنرا پرداخت نماید.

از طرفی دیگر صرف اقامه دعوای اعسار تا سی روز پس از ابلاغ اجراییه دعوای مطالبه مهریه، از موجبات عدم حبس زوج می باشد، لذا با فرض پذیرش ادعای اعسار زوج از ناحیه دادگاه باز هم زوج مکلف به تادیه مهریه می باشد، منتها به صورت اقساط یا طی مهلت مشخص.


منبع: میزان، حمایت

مهریه سراب است به سراب دل نبندید

مهریه سراب است به سراب دل نبندید

مجازات سنگین در انتظار مزاحمان خیابانی

مجازات سنگین در انتظار مزاحمان خیابانی

رسیدگی جنجالی به پرونده قتل ستوان ناجا

رسیدگی جنجالی به پرونده قتل ستوان ناجا

حفظ قرآن راهی برای تخفیف مجازات

حفظ قرآن راهی برای تخفیف مجازات

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 136 تاريخ : پنجشنبه 27 خرداد 1395 ساعت: 1:00

ازدواج همواره به عنوان یکی از ابزارهای حفظ و بقای جامعه و ادامه نسل ها و نیز یکی از ابزارهای رسیدن به سعادت و خوشبختی افراد شناخته شده است. از همین روی قانونگذار بر آن شد تا همسو با این اتفاقات و نیز حمایت نسبی از زن و مرد در برابر جامعه، مقرراتی را در خصوص حذف کردن نام همسر از اسناد سجلی زن و مرد وضع کند. هرچند که این مقررات خالی از اشکال نیست؛ اما به نظر می رسد که فواید آن بیش از مضرات آن خواهد بود.

فرآوری: مسیح اقدم - بخش  حقوق تبیان

طلاق

مطابق این مقرره چنانچه فردی با همسرش متارکه کرده باشد با انتخاب همسر دوم و ثبت رسمی ازدواج و ثبت شدن نام او در شناسنامه اش می تواند به اداره ثبت احوال مراجعه و درخواست برای حذف نام همسر اول را ارائه دهد.

در رابطه با این مقرره توجه به چند نکته قابل توجه است:

١. حذف نام همسر اول از شناسنامه منوط به انتخاب همسر دوم و نیز ثبت رسمی ازدواج و ثبت نام ایشان در شناسنامه فرد است. بنابراین به صرف انتخاب همسر و معرفی آن نمی توان از این مقرره قانونی استفاده کرد.

٢. در پاسخ معترضان به این مقرره باید بیان داشت که حذف نام از شناسنامه در این مورد صرفاً پس از وقوع ازدواج دوم و ثبت آن صورت می گیرد، لذا همسر دوم از ازدواج پیشین همسر خود مطلع خواهد شد.   از طرفی دیگر اقدام به حذف نام همسر قبلی از شناسنامه علاوه بر کاهش بار روانی موجود، موجب ارائه راحت تر شناسنامه در جاهای مختلف است، چه اینکه عمدتاً مسائلی اینچنینی در زمره خصوصی ترین مسائل افراد است و دلیلی ندارد که همگان از آن ها با خبر باشند. این در حالی است که با صدور گواهی تجرد باید بیان داشت که زن و مرد پیش از ازدواج می توانند با اخذ گواهی تجرد از ازدواج قبلی همسر آینده خود مطلع شوند.

حذف نام همسر اول مرد از شناسنامه منوط به انتخاب همسر دوم و نیز ثبت رسمی ازدواج و ثبت نام ایشان در شناسنامه فرد است

٣. از اطلاق واژه همسر دوم باید اینطور نتیجه گرفت که استفاده از این مقرره صرفاً در مورد اختیار نمودن همسر دوم امکان پذیر خواهد بود و نه ازدواج های بعدی، اما به نظر می رسد که علی رغم نقص این مقرره در این خصوص بتوان در ازدواج های بعدی نیز از مزایای این مقرره قانونی استفاده کرد.

حذف نام مرد از شناسنامه زن

مطابق آنچه گفته شد، حذف نام زوج از شناسنامه زوجه تنها در صورتی امکان پذیر خواهد بود که در دوران عقد جدایی انجام شده باشد و دوشیزه بودن زوجه مطابق احکام قضایی و سند طلاق قابل استنباط باشد. این در حالی است که مطابق اطلاق عبارت و قید باکره بودن باید اینطور نتیجه گرفت، زنانی که ازدواج دوم و سوم دارند و نیز افرادی که ازدواج اولشان است اما باکره نیستند، نمی توانند از این مقرره استفاده کنند اما در مورد حذف نام زن یا مردی که فوت کرده است اگر همسر فردی فوت کند، در صورت ثبت شدن ازدواج، فرد می تواند با مراجعه به ادارات ثبت احوال نسبت به حذف نام همسر فوت شده از شناسنامه اش اقدام و نام همسر فوت شده را از شناسنامه اش حذف کند.

حذف نام مرد از شناسنامه زن تنها در صورتی امکان پذیر خواهد بود که در دوران عقد جدایی انجام شده باشد و زوجه، باکره باشد

عمده ایرادی را که می توان نسبت به این مقرره وارد کرد این است که هیچ اشاره ای به فرزندان نشده است، چه اینکه مطابق اطلاق مقرره فوق حذف نام زن یا مرد از شناسنامه دیگری یا خود حتی در صورت وجود فرزند نیز امکان پذیر خواهد بود، هرچند که نام پدر یا مادر در شناسنامه فرزندان درج خواهد شد.


منبع: الف، باشگاه خبرنگاران

چگونه جرم ترک انفاق زوجه محقق می شود ؟

چگونه جرم ترک انفاق زوجه محقق می شود ؟

نفقه چیست؟

نفقه چیست؟

مسئولیت شوهر درباره جهیزیه همسر

مسئولیت شوهر درباره جهیزیه همسر

با مردان دو زنه چه کنیم؟

با مردان دو زنه چه کنیم؟

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 141 تاريخ : چهارشنبه 26 خرداد 1395 ساعت: 4:58

رییس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور از حضور 213 هزار زندانی در زندان های کشور خبر داد.

بخش حقوق تبیان

جهانگیر

اصغر جهانگیر در حاشیه مراسم بیست و نهمین جشن گلریزان ستاد دیه کشور در جمع خبرنگاران ضمن تعریف جرایم غیر عمد، گفت: ما دو دسته جرم داریم. یک دسته جرایمی هستند که به طور عمد و با قصد مجرمانه رخ می دهند و دسته دیگر جرایم غیر عمد هستند که از باب حادثه و اتفاق مانند تصادفات به وقوع می پیوندند که منجر به ضرب و جرح و فوت افراد در صحنه می شود یا حوادث کارگاهی. اگر چه قانونگذار به عنوان جرم از آنها یاد کرده ولی به دلیل اینکه قصد قبلی برای ارتکاب آنها وجود ندارد لذا به عنوان جرایم غیر عمد شناخته می شوند.

وی یادآور شد: زندانیان جرایم غیرعمد دو دسته هستند؛ یکی جرایمی که مشمول دیه می شوند و دسته دیگر شامل بدهکاران مهریه، نفقه و چک های بلامحل می شود.

جهانگیر افزود: نیم درصد از زندانیان جرایم غیرعمد زنان و 99 و نیم درصد مردان هستند.

رییس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور یادآور شد: بیشترین جرایم غیرعمد مربوط به بدهکاران مالی است که حدود هفت هزار نفرند، بدهکاران دیه بیش از دو هزار نفر و بدهکاران مهریه هم در همین حدود یعنی دو هزار نفر هستند.

وی در ادامه با بیان اینکه بازگشت زندانیان به آغوش خانواده هایشان لحظه ای غیر قابل توصیف است گفت: زندانیان جرایم غیر عمد از بد حادثه گرفتار شده اند و ما معتقدیم که زندانیان جرایم غیر عمد که سابقه شرارت ندارند و به زندان افتاده اند را با اصلاح و تربیت از زندان به جامعه برگردانیم زیرا آنها هم بخشی از جامعه اند. ناگفته نماند که فرهنگ اسلامی بحث ایثار و گذشت را به ما یاد داده است و در سایه همین ایثار است که ما می توانیم فرهنگ اسلامی را به عنوان الگو و فرهنگ قومی و پیشرفته به دنیا ثابت کنیم.

وی درباره میزان کمک سازمان زندان ها برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد در جشن گلریزان گفت: کمک های ما عمدتا معنوی و نقش ما نیز سازنده و معنوی است. اما امسال 10 درصد بیشتر از میزان کمکی که سال گذشته برای آزادی زندانیان را داشته ایم، خواهیم داشت.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 213 هزار نفر زندانی داریم، گفت: از این تعداد 6 درصدشان مربوط به زندانیان جرایم غیرعمد یعنی حدود 12 هزار و 700 نفر هستند.

بر اساس این گزارش، رییس سازمان زندان ها 25 میلیون تومان به جشن ستاد دیه کمک کرد.


منبع: ایسنا

ابلاغ بخشنامه نحوه مرخصی زندانیان در نوروز

ابلاغ بخشنامه نحوه مرخصی زندانیان در نوروز

تورم جمعیت کیفری در کشور

تورم جمعیت کیفری در کشور

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 111 تاريخ : دوشنبه 24 خرداد 1395 ساعت: 18:18

بیست و نهمین جشن گلریزان ستاد دیه کشور با کمک 12 میلیارد ریالی مسئولان و خیرین تهرانی به پایان رسید.

بخش حقوق تبیان

ستاد دیه

شب گذشته بیست و نهمین جشن گلریزان ستاد دیه کشور با حضور حجت الاسلام منتظری دادستان کل کشور، اصغر جهانگیر رئیس سازمان زندان ها، سید اسدالله جولایی مدیرعامل ستاد دیه کشور و جمعی دیگر از مسئولان قضایی و خیرین در تالار آبگینه برگزار شد.

در این مراسم جمعاً 12 میلیارد ریال با کمک مسئولان و خیرین تهرانی جمع آوری شد که از این مبلغ 3 میلیارد ریال کمک مقام معظم رهبری، 500 میلیون ریال کمک رئیس قوه قضائیه ، 500 میلیون ریال کمک رئیس قوه مقننه و  8هزار میلیون ریال نیز کمک خیرین تهرانی بوده و این در حالی است که رئیس دولت یازدهم هنوز مبلغی را برای کمک به زندانیان نیازمند جرائم غیر عمد تعهد نکرده است.

همچنین از طریق سامانه تلفن همراه 18 هزار نفر با کمک 2 میلیارد ریالی در این امر خداپسندانه شریک شده اند.

سال گذشته و در بیست و هشتمین گلریزان ستاد دیه کشور شاهد کمک 12 میلیارد و 923 میلیون و 760 هزار ریالی از سوی مسئولان و خیرین برای آزادی زندانیان نیازمند جرائم غیرعمد بودیم.


منبع: فارس

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 115 تاريخ : دوشنبه 24 خرداد 1395 ساعت: 18:18

دادستان عمومی و انقلاب زاهدان از اعلام جرم علیه رئیس دانشگاه سیستان و بلوچستان خبر داد.

بخش حقوق تبیان

مرزیه

محمد مرزیه در تشریح جزئیات چند پرونده قضایی در سیستان و بلوچستان گفت: اعلام جرم دادستانی زاهدان علیه علیرضا بندانی رئیس دانشگاه سیستان و بلوچستان صحت دارد، وی به دلیل اقداماتی که در دانشگاه رخ داده فعلا متهم هستند.
 
وی در زمینه موضوع کلاهبرداری میلیاردی در زمینه خودرو در جنوب سیستان و بلوچستان که در فضاهای مجازی در حال انتشار است، گفت: این موضوع نیز در دست پیگیری است.
 
وی ادامه داد: از هفته قبل در جریان این موضوع قرار گرفتیم و با دادستان چابهار صحبت کردیم و وی پرونده را به پلیس امنیت و اطلاعات چابهار ارجاع داده اند، تا اولا از صحت و سقم موضوع آگاه شوند، و دوما اگر صحت دارد و کلاهبرداری شده اقدامات قضایی لازم را انجام دهند.
 
مرزیه گفت: صحت و سقم موضوع همچنان در دست بررسی قرار دارد.
 
وی در زمینه جزئیات پرونده کلاهبرداری کانون ازدواج آسان بیان کرد: در این پرونده حدود 10 میلیارد تومان کلاهبرداری شده بود که هشت میلیارد تومان آن به مال باختگان تحویل شده است.
 
دادستان عمومی و انقلاب زاهدان افزود: در زمینه دو میلیارد تومان دیگر باقی مانده نتوانستیم اموالی از متهم شناسایی کنیم و همکاری نکرد در نتیجه پرونده را تکمیل و برای صدور حکم به دادگاه ارجاع شده و بعد از صدور حکم پرونده برای اجرا به اجرای احکام دادسرا خواهد آمد.
 
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان با اشاره به جزئیات پرونده گمرک چابهار نیز گفت: این پرونده در بحث گمرک چابهار بود که به شعبه 101 دادگاه ارسال شده است و در حال رسیدگی قرار دارد و امیدواریم تمام اموالی را که از طریق رشوه و قاچاق و اختلاس به دست آورده اند به نفع دولت ضبط شود.


منبع: دادگستری سیتان و بلوچستان

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 113 تاريخ : دوشنبه 24 خرداد 1395 ساعت: 18:18

بنیاد جانبازان و ایثارگران ایجاد شده است تا به جانبازان  خدمات ارائه کند؛ البته قبل از ارائه خدمات باید میزان صدمه ای که جنگ به این افراد وارد کرده است اندازه گیری شود. کمیسیون تعیین درصد جانبازی این وظیفه را به عهده دارد. لذا در اینباره با «عبدالرضا عباسپور» معاون بهداشت و درمان بنیاد شهید و امور ایثارگران به بررسی این موضوع پرداختیم.

رضا مقدم-بخش حقوق تبیان

جانباز

شرف داشتن خصلت با ارزشی است. آدم هایی که در شرایط سخت همچون جنگ و بلایای طبیعی سرزمینشان را با هر بهانه ای تنها نمی گذارند شرافتمندترین مردمان هستند. این  گونه افراد در هر سرزمین و دین و مذهبی قابل  ستایش هستند و در اغلب کشورهای دنیا به افرادی که در راه خدمت به کشورشان کوچک ترین خدمتی کردند بهترین امکانات و بیشترین احترام را دریافت می کنند. کاش به کسی برنخورد اما در کشور ما گاهی بی مهری هایی نسبت به این دلاوران جنگ صورت می گیرد و بعضی ها حداقل امکانات را برای آنها که زندگی خود را فدا کرده و هر روز رنج و درد زیادی را تحمل می کنند، روا نمی دانند. به  هر حال بنیاد جانبازان و ایثارگران ایجاد شده است تا به این افراد خدمات ارائه کند؛ البته قبل از ارائه خدمات باید میزان صدمه ای که جنگ به این افراد وارد کرده است اندازه گیری شود. کمیسیون تعیین درصد جانبازی این وظیفه را به عهده دارد. با «عبدالرضا عباسپور» معاون بهداشت و درمان بنیاد شهید و امور ایثارگران به بررسی این موضوع پرداختیم.
در قانون تعریفی از جانبازی ارائه  شده است؟

در قوانین و آیین  نامه های بنیاد به افرادی که در انقلاب اسلامی یا در طول جنگ تحمیلی آسیب  دیده اند جانباز می گویند. این افراد از نظر جسمی دچار معلولیت شده اند، البته لطمه های روحی نیز مورد توجه است مانند جانبازانی که موج انفجار آنها را گرفته است. در کل این افراد آنهایی هستند که به دلیل معلولیت ناشی از جنگ یا انقلاب نمی توانند زندگی شغلی و اجتماعی عادی داشته باشند. در اصل در آیین  نامه تعیین درصد جانبازی در همان ماده یک، جانباز تعریف  شده است.
 میزان جراحت های وارده به چنین فردی چطور اندازه  گیری می شود؟

تقریباً هر خدمتی که به جانباز ارائه می شود به درصدش ربط دارد و شاید همین باعث می شود که جانبازی به مقدار درصدش اعتراض کند

 معیارهای متفاوتی وجود دارد اما متولیان بنیاد شهید و ستاد کل نیروهای مسلح بر اساس تجاربی که به دست آوردند 4000 فاکتور برای ارزیابی میزان جراحت را در نظر می گیرند. در نهایت، همه موارد محاسبه می شود، البته کار بسیار پیچیده است اما می توان همه فاکتورهای آن را در آیین نامه 20 ماده ای تعیین درصد جانبازی مشاهده کرد. این آیین نامه بعد از تائید بنیاد و ستاد نیروهای مسلح به تائید هیأت دولت هم رسیده است.
 حداقل و حداکثر درصد جانبازی چقدر است؟
 عددی بین 5 تا 70. در اینجا باید یک نکته دیگر را متذکر شوم؛ برای تعیین درصد جانبازی از دو معیار آسیب و ناتوانی استفاده می شود. در تعیین درصد جانبازی، اصل بر ایجاد ناتوانی ایجاد شده توسط تروماست و در صورتی  که یك تروما باعث ناتوانی نشود به آسیب وارد شده درصد تعلق می گیرد. به طور مثال در صورتی  که یك حادثه باعث شكستگی استخوان شده و همراه با كوتاهی اندام و محدودیت حركات مفاصل شود به كوتاهی اندام و محدودیت حركات مفاصل درصد تعلق می گیرد و شكستگی درصد ندارد ولی اگر شكستگی باعث كوتاهی یا محدودیت حركات مفاصل نشود به شكستگی بهبود یافته درصد آسیب تعلق می گیرد. برای جلوگیری از همپوشانی ناتوانی ها در تعیین درصد تمام ضایعات در اندام های مختلف كه باعث یك نوع ناتوانی می شوند فقط یک  بار محاسبه می شوند به  طور مثال مشكلات گفتاری در آسیب مغزی و آسیب گوش و حلق و بینی.
اگر فردی در اثر مرور زمان  بر میزان بیماری و معلولیتش افزوده شود، محاسبه خواهد شد؟
 تقریباً. بستگی دارد جانبازی به طور مستقیم حال جانباز را بدتر کند یا به طور غیرمستقیم. مثلاً تصور کنید فرد جانبازی که دست ندارد به خاطر این مشکل کتری آب جوش رویش بریزد و بسوزد. درست است که علت سوار شدن بیماری دوم به وی جانبازی است اما بنیاد در درمان سوختگی به جانبازی کمک می کند اما این مورد به درصد جانبازی وی اضافه نخواهد کرد. از طرف دیگر اگر فردی به دلیل 5 درصد شیمیایی مشکلات دیگری گریبانش را بگیرد و با بالا رفتن سن عوارض شیمیایی افزوده شود، به درصد جانبازی وی نیز افزوده خواهد شد.
 جانبازان چه خدمات درمانی ای از شما دریافت می کنند؟
 همه خدماتی که ما به این عزیزان ارائه می کنیم از لابه لای قوانین احصا شده اند. آیین  نامه اجرایی این بند ابلاغی توسط دولت در 9/ 10/91، بند «ب» ماده 44 برنامه پنجم توسعه و استفساریه مجلس شورای اسلامی مورخ 92/7/27 همه قوانینی هستند که میزان خدمات درمانی به آنان را تعیین می کنند. البته تحت درمان قرار دادن ایثارگران شامل ایثارگران غیر شاغل و خانواده آنان هم می شود. بدیهی است طبق این قوانین جانبازانی که استخدام کشوری و لشکری محسوب می شوند از دستگاه مربوطه خدمات درمانی دریافت می کنند. مثل نیروهای مسلح که انصافاً خدمات خوبی به جانبازان ارائه می دهند. همین جا از کلیه دستگاه ها درخواست می کنم که قوانین فوق را اجرائی نمایند تا در درمان جانبازان مشکلی پیش نیاید.
 تسهیلات جانبازان چگونه بر اساس درصد تقسیم می شود؟

در تعیین درصد جانبازی، اصل بر ایجاد ناتوانی ایجاد شده توسط تروماست و در صورتی  که یك تروما باعث ناتوانی نشود به آسیب وارد شده درصد تعلق می گیرد

 تقریباً هر خدمتی که به جانباز ارائه می شود به درصدش ربط دارد و شاید همین باعث می شود که جانبازی به مقدار درصدش اعتراض کند. این خدمات هم به این گونه نیست که مثلاً بگوییم جانباز که 5 درصد است از 5 درصد خدمات استفاده می کند و یا30 درصد از 30 درصد تسهیلات. جانبازان تقسیم  شده اند به زیر 25 درصد و بالای 25 درصد که تسهیلاتشان خیلی با هم متفاوت است؛ و همین تسهیلات است که باعث می شود فردی به درصدش اعتراض  کند و الا کسی دنبال این نیست که بگوید از کارافتادگی من بیشتر است. ممکن است در آینده مجلس شورای اسلامی قوانینی وضع کند تا خدمات را بسط دهد و قید درصد را حذف کند. کما اینکه در خصوص درمان این قید برداشته  شده و از لحاظ درمانی جانباز 5 درصد مانند جانباز 70 درصد خدمات دریافت می کند.
برخی ارگان ها برای ارائه خدمات به همه جانبازان تسهیلاتی را غیر کارشناسی ارائه می دهند بدون هماهنگی با بنیاد که تبعیض ایجاد می کند. گاهی خدمتی ارائه نشود بهتر است از اینکه تبعیض آمیز ارائه شود. ای  کاش امکانات کشور به  قدری بود که همه می توانستند از همه امکانات استفاده کنند. جانباز 65 درصد با 70 درصد واقعاً به لحاظ مجروحیت خیلی تفاوت ندارند اما تسهیلاتی که به جانبازان  70 درصد می شود بیشتر از 65 درصد است. فرق شاید دو سه درصد باشد.
 در صورتی  که ناتوانی های ایجادشده در جانباز بیش از یك ناحیه از بدن باشد، درصد كلی وی چگونه محاسبه می شود؟
 برای این مورد روش های مختلفی وجود دارد. اگر ناتوانی موجود در اندام های موازی (به  طور مثال هر دو دست و یا هر دو پا) با یكدیگر جمع جبری می شوند. مثلاً درصد كلی اندام فوقانی برابر است با درصد محاسبه  شده دست چپ به علاوه درصد محاسبه  شده دست راست. همچنین ناتوانی های مربوط به كاهش دید در هر دو چشم و كاهش شنوایی در هر دو گوش طبق جداول مربوط محاسبه می شود.

مزیت

شرایط احراز جانبازی

 برابر قانون شرایط احراز جانبازی به شرح زیر است:
1- داشتن صورت سانحه معتبر از یگان مربوط مبنی بر مجروحیت یا مصدومیت فرد در منطقه حادثه، شامل مشخصات فردی، نوع حادثه، محل و انواع جراحت و زمان مجروحیت.
2   وجود مدارك درمانی معتبر هم  زمان با وقوع حادثه منجر به مجروحیت.
گفتنی است در صورت نبود مدرك معتبر هم زمان، ارائه مدرك معتبر غیرهمزمان كه حاكی از مجروحیت یا مصدومیت افراد باشد با تأیید پزشكان معتمد بنیاد یا نیروهای مسلح قابل  قبول است. همچنین برگه های صورت سانحه یا گواهی های مجروحیت تأیید شده از سوی مراجع ذی صلاح و نیروهای مسلح كه برای افراد آسیب  دیده قبل از ابلاغ این آیین نامه صادرشده است همچنان به عنوان مدرك معتبر شناخته می شود.


راهكارهای حقوقی حمایت قانونی از جانبازان

راهكارهای حقوقی حمایت قانونی از جانبازان

تجاوز عربستان به یمن از منظر حقوق بین الملل

تجاوز عربستان به یمن از منظر حقوق بین الملل

چه کساني تابعيت ايراني دارند؟

چه کساني تابعيت ايراني دارند؟

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 120 تاريخ : دوشنبه 24 خرداد 1395 ساعت: 11:16

زنی جوان با پاشیدن اسید به همسر افغان خود، او را به قتل رساند.

بخش حقوق تبیان

قتل

قاضی محمد شهریاری سرپرست دادسرای امور جنایی تهران با اعلام این خبر افزود: بازپرس ویژه قتل تهران براساس تماس مأموران مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ تهران از وقوع یک فقره اسیدپاشی با خبر شدند.

وی افزود: ماموران با حضور در بیمارستان شهید مطهری دریافتند مرد ۳۳ ساله ای به نام محسن که از اتباع افعانستان است به دلیل شدت اسیدپاشی به قتل رسیده است.

معاون دادستان تهران گفت: این زن جوان پس از دستگیری درباره انگیزه اش از این اقدام را اختلاف خانوادگی عنوان کرده است.

شهریاری گفت: این حادثه در خیابان ۱۳ آبان رخ داده است.


منبع: فارس

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

گذشت «آمنه» از قصاص «مجيد»

گذشت «آمنه» از قصاص «مجيد»

اسيد‌پاشي؛ جنايتي فجيع

اسيد‌پاشي؛ جنايتي فجيع

 نقد امام به حقوق بشر غرب!

نقد امام به حقوق بشر غرب!

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 104 تاريخ : يکشنبه 23 خرداد 1395 ساعت: 21:30

هیچ یك از ما علاقه ای نداریم روزی گذرمان به زندان بیفتد اما همگی كنجكاو هستیم بدانیم در زندان بر زندانیان چه می گذرد و روزهای زندان چگونه شب می شود، البته همه می دانیم زندان دیگر یك سیاه چاله مخوف در اعماق تاریكی نیست و زندانی یك مددجوست و زندانبان مسئول نگهداری او.

بخش حقوق تبیان

زندان

مددجو دارای حق و حقوق و محروم شدن از زندگی در جامعه مجازات اوست نه چیزی بیش از آن، هرچند این یك روی سكه است. كافی است 24 ساعت با یك زندانی همراه شوید تا ببینید در دنیای مدرن زندانبانی امروز ایران چه بر سر یك زندانی می آید.

یك بیابان بزرگ در جنوبی ترین قسمت استان تهران میزبان زندان بزرگ تهران است. آدرس روی كاغذ سرراست است، جاده قدیم قم، پلیس راه حسن آباد، جاده چرمشهر، کیلومتر ۵، شهرک صنعتی بیجین، مجتمع ندامتگاه تهران بزرگ معروف به «بزرگ ترین زندان خاورمیانه »، که طی کردن مسیر ۵ کیلومتری زندان تا جاده، سهم هر زندانی در زمان آزادی است. زندانی بزرگ با جیره روزانه فقط 2 ساعت آب كه بسیار بی كیفیت است و مناسب برای نوشیدن نیست.

هر سربازی كه به ما می رسید هر چه از دهانش در می آمد نثار زندانیان و از جمله بنده می كرد. نه حرمت سن و سال و ریش سفید  را می دانستند چیست و نه از اخلاق بویی برده بودند

آنچه می خوانید گفت وگو با یكی از افرادی است كه برای 24 ساعت مهمان زندان بزرگ تهران بوده و از آنچه در این 24 ساعت بر او گذشته، می گوید.

همراه مامور بدرقه زندان با طی مسافت طولانی به زندان رسیدیم اما خبری از ورود به زندان نبود. در این گرمای سرسام آور هوا 2 ساعت بیرون زندان در بیابان در انتظار باز شدن درهای آن ماندیم. وقتی اجازه ورود دادند نیز 7  ساعت انجام كارهای اداری برای رفتن به قرنطینه طول كشید.

صبح برای شركت در دادگاه با لباس رسمی یعنی كت و شلوار حاضر شدم و در نهایت قاضی قرار كفالت صادر كرد تا انجام امور اداری كفیل زمان مان تمام شد به ناچار برای 24 ساعت راهی زندان شدم. در پرونده نیز قرار كفالت ذكر شده و زندانبان حتی این را می دانست كه  روز بعد بنده آزاد خواهم شد و این یعنی من مرتكب جرم بزرگی نشده بودم كه اگر هم شده بودم مستحق توهین هایی كه شنیدم، نبودم.

هر سربازی كه به ما می رسید هر چه از دهانش در می آمد نثار زندانیان و از جمله بنده می كرد. نه حرمت سن و سال و ریش سفید  را می دانستند چیست و نه از اخلاق بویی برده بودند. به هرحال در ابتدای ورود تصور بر این است كه 24 ساعت زندان آن هم در قرنطینه  نباید خیلی هم سخت باشد اما وقتی وارد شدم هر لحظه برایم چون كابوسی گذشت.

به محض ورود گفتند هر چه دارید به صندوق امانت بدهید. ساعت، كلید، گردنبند، تسبیح و ... را از ما گرفتند. بعد گفتند نمی توانید پول نقد به زندان ببرید.

بانك پاسارگاد شعبه ای در قسمت ورودی زندان دارد كه از صبح تا ساعت 8 شب فعال است و با دریافت پول زندانیان برای آنها كارت صادر می كند تا بتوانند مایحتاج خود را در زندان تهیه كنند. كارت را تهیه كردیم.

مرحله بعدی تعویض لباس بود. گفتند لباس ها را دربیاورید و در عین ناباوری جوراب بنده به سطل آشغال منتقل شد. نوبت به كفش ها رسید كه آن هم نصیب سطل آشغال شد با اینكه 500 هزار تومان ارزش داشت و راضی بودم به یك نیازمند داده شود تا اینكه به سطل آشغال بیندازند.

نكته جالب بعدی این بود كه كت یك میلیون تومانی من را با قیچی تكه تكه كردند. وقتی پرسیدم چرا چنین می كنید گفتند شاید مواد مخدر یا چیزی در آن پنهان كرده باشی. در كمال تعجب كت را نابود   كرده و به سطل آشغال انداختند.

حداقل كت را به یك نیازمندم می دادند. یك دیوار مهربانی بیرون زندان بگذارند اینها را آنجا نصب كنند. قیچی كردن و به سطل انداختن چه دردی را دوا می كند. هرچند با توجه به اینكه در پرونده قرار كفالت بنده قید شده بود و زندانبان می دانست فردا من آزاد خواهم شد. می توانستند لباس ها را در انبار بگذارند تا یك روز بعد به خودم بدهند. عدم تعبیه انباری برای لباس های افرادی چون من كه فقط یك یا چند روز در زندان هستند، یك سوءمدیریت است و توجیهی ندارد.

مرحله بعدی سلمانی بود. این بار زیر بار نرفتم. به هرحال سنی از من گذشته و سال هاست با مو و محاسن بلند زندگی كرده ام. به دوستان، همسایگان و اقوام بگویم چه شده یك شبه موهایم را زده ام. آبرویی برای من در محل می ماند آن هم برای یك شب در قرنطینه بودن نه چند ماه و یك سال زندان، قرار بود فقط یك شب در قرنطینه باشم چرا باید محاسن و موهایم را می زدند. با اعتراض بسیار رئیس زندان لطف و آرایشگر پرسنل را صدا كرد تا فقط موهای سر را مقداری كوتاه كنند كه حداقل خیلی نا مرتب و زشت نشود كه البته در نهایت كامل كوتاه كردند.

بعد از 7 ساعت وارد بند شدم. بعد از یك روز دوندگی و خستگی، خریدن آب و یك تكه نان امری دور از ذهن نبود اما گفتند نمی توانم خریدی داشته باشم، زیرا كارت پاسارگاد تا سه روز فعال نمی شود.

200 تا 300 نفر ورودی روزانه این زندان، همه پول نقد خود را به بانك می دهند تا سه روز هم این پول در بانك بدون حق استفاده می ماند. اگر نگاهی به ارقام بیندازیم سود كلانی را برای بانك خواهیم دید. به هرحال گرسنه و تشنه مانده بودم و اگر لطف سایر زندانیان نبود خدا می داند چه بر سر منِ پیرمرد می آمد. یكی از عجایب زندان داشتن جیره روزی 2 ساعت آب غیر قابل شرب است، فقط در این زمان می توان از سرویس بهداشتی استفاده كرد. اگر زندانی دچار سوءهاضمه و بیماری سوءهاضمه و... باشد چه باید كند؟ برای حل این مشكل هم مجبور به خرید آب معدنی بودیم اماكارت اعتباری ما فعال نبود.

بالاخره شب تاریك زندان سحر و قرار كفالت بنده پذیرفته شد اما مشكلات جدید شروع شد. زمان آزادی زندانیان شب است و ساعت 20:30 اسامی زندانیانی كه قرار است آزاد شوند، اعلام می شود.

به محض اعلام اسامی كارت بانك پاسارگاد می سوزد. یعنی كارتی كه نتوانسته ام با آن خریدی انجام دهم می سوزد و حتی نمی توانم كارت را به زندانیانی كه طی 24 ساعت گذشته لطف كرده و آب و غذا برای من خریده بودند هدیه كنم تا لطفشان جبران شود.

بعد از اعلام اسامی برای دریافت وسایل و پول خود رفتیم اما از آنجایی كه ساعت كار بانك و امانتداری ساعت 8 شب است و اسامی زندانیان ساعت 20:30 اعلام می شود، از دریافت امانت مانند كلید، ساعت، پول نقد از بانك و... خبری نیست. زندانی بدون پول با یك جفت دمپایی در بیابان تاریك رها می شود به امید اینكه ماشینی از سر خیرخواهی او را تا شهر برساند. شاید بنده به همسرم نگفته باشم زندانی شده ام. بعد از 24 ساعت نیمه شب با دمپایی بدون كت، موهای كوتاه شده، بدون پول و سایر وسایلم بروم خانه، بگویم كجا بوده ام؟ چه بر سر زندگی مشترك چند ساله من خواهد آمد؟

البته در باب فلسفه دمپایی یك توضیح جالب این است كه زندان بزرگ روزی 300 نفر ورودی دارد این زندان یعنی روزی 300 جفت دمپایی پلاستیكی نیازدارد. اگر قیمت هر جفت دمپایی 5 هزار تومان  باشد، می شود روزانه یك میلیون و 500 هزار تومان. در ماه چیزی حدود 45 میلیون تومان هزینه همین دمپایی های پلاستیكی است كه زندانی را با آن راهی خانه می كنند. یا لباس زیر و حوله ای كه برای یك شب به ما دادند و بسیارهم  نامرغوب بود كلی هزینه برای زندان دارد در حالی كه برای بازداشت موقتی ها كاربردی ندارد.

با اعتراض بسیار، رئیس زندان لطف و آرایشگر پرسنل را صدا كرد تا فقط موهای سر را مقداری كوتاه كنند كه حداقل خیلی نا مرتب و زشت نشود كه البته در نهایت كامل كوتاه كردند

به هرحال ساعت 10 شب از زندان خارج شدم، بماند با چه سختی بدون پول و وسایلم، به خانه بازگشتم. هنوز هم كلید دفتر و میز كار بنده در بخش امانات زندان است، از طرفی پول هم در بانك پاسارگاد است و در ماه مبارك رمضان هم نمی توانم تا زندان بزرگ بروم، كم نیستند زندانیانی كه شرایط مرا دارند.

حال تصور كنید زندانی ای از همدان، اصفهان، قم یا شهری غیر تهران باشد و نیمه شب آزاد شود یا باید صبح در بیابان بماند تا مسئولان بانك و امانتداری بیایند یا با هزار بدبختی به شهرش برود تا در فرصتی دیگر بازگردد كه بسیاری از زندانیان فرصت نمی كنند باز گردند و پول و مدارك خود را تحویل بگیرند كه این خودحجم بالایی از درآمد را برای بانك در پی دارد. جالب است بدانید شعبات داخل شهر بانك پاسارگاد هم جوابگو نیستند و فقط باید به زندان مراجعه كرد.

ای كاش بانك پاسارگاد پاسخگوی این رفتارخود باشد؛ اگر كارت الكترونیكی صادر می كند شرایط استفاده و بهره مندی آن را برای مددجو فراهم كند و زمان خروج از زندان یك دستگاه خودپرداز باشد مابقی پول را به مددجو بدهد. اگر اراده برای پرداخت پول زندانیان باشد انتخاب راه و روش منطقی كار سختی نیست.


منبع: روزنامه قانون

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 122 تاريخ : يکشنبه 23 خرداد 1395 ساعت: 21:30

«صد بار رونویسی فارسی و عربی یک حدیث از پیامبر اسلام(ص)»، این حکم یک قاضی برای دو متهم است؛ حکمی که در روزهای گذشته بازتاب زیادی بین ایرانی ها داشته و خیلی ها از آن به عنوان یکی از جالب ترین حکم هایی یاد می کنند که اخیرا در دستگاه قضائی ایران صادر شده است.

بخش حقوق تبیان

قضایی

ماجرا برمی گردد به دو روز پیش؛ وقتی از خراسان شمالی و شهر «گرمه» این استان خبر رسید که قاضی «میثم جوادی»، دو طرف یک دعوا در این شهر را به صد بار رونویسی فارسی و عربی یک حدیث از پیامبر اسلام(ص)، محکوم کرد.

او پنجشنبه گذشته دراین باره گفت که ریشه بسیاری از درگیری های جامعه امروز در استفاده از الفاظ نامناسب و بدزبانی است که لازم است پیش از شروع اتفاق ناگوار جلوی آن را گرفت. بدیهی است کیفیت تربیت خانوادگی افراد، رعایت هنجارهای اجتماعی و نقش وعاظ و علمای بزرگوار در این رابطه بسیار بااهمیت است:  «در بررسی این پرونده نیز متوجه شدم که شروع درگیری این دو دوست قدیمی علاوه بر اختلافات مالی ناشی از بدزبانی و دشنام گویی متقابل است که درنهایت منجر به صدمه بدنی یکی از طرفین با سلاح سرد شده است. متهمان به توهین و ایراد صدمه بدنی در جریان تکمیل مجازات ملزم به نگارش یک صد مرتبه از متن عربی و فارسی بخشی از حدیث گوهربار پیامبر اکرم(ص) در کتاب بحارالانوار در جلد شصتم صفحه ٢٠٧ (ان الله حرم الجنه علی کل فحاش بذی قلیل الحیاء لا یبالی ما قال؛ خداوند بهشت را بر هر فحاش بی آبرو و کم شرمی که باکی از آنچه می گوید ندارد، حرام کرده است) شده اند.»

او در توضیح این ماجرا گفته است: «البته استفاده از سلاح سرد و ایجاد صدمه بدنی عمدی با چاقو، از ضمانت اجراهای کیفری شدید همچون حبس و شلاق برخوردار است، وانگهی در جریان تکمیل مجازات و با توجه به این که شروع این درگیری، ریشه در بدزبانی داشت، تصمیم گرفتم طرفین را ملزم به نوشتن این حدیث گران قدر پیامبر اکرم(ص) کنم تا شاید بدین وسیله به اشتباه خود پی برده و در آینده مرتکب رفتارهای خلاف هنجار نشده و در محاورات خویش از الفاظ مناسب استفاده کنند. با توجه به آثار مثبت مجازات تکمیلی در موارد مشابه هم امکان بهره مندی از این تأسیس قانونی وجود دارد، به طور مثال فردی که تخلفات رانندگی داشته و بی احتیاطی کرده است، علاوه بر این که به پرداخت دیه محکوم شده، باید یک هفته لباس شب رنگ پوشیده و در کنار نیروهای پلیس راه بماند تا با مخاطرات تخطی از قانون آگاه شود.»

دو متهم یک نزاع در خراسان شمالی به نگارش صد مرتبه از متن عربی و فارسی بخشی از یک حدیث پیامبر اکرم (ص) محکوم شدند

اما این نخستین بار نیست که صدور حکم های جایگزین یا تکمیلی برای مجرمان ایرانی که این طور که به نظر می رسد تعدادشان درحال افزایش است و خیلی ها به جای «جایگزین» از آنها به عنوان «احکام جالب» یاد می کنند، خبرساز می شود؛ نمونه اش همین دو هفته پیش بود، مادری که پسرش به دست مردی معتاد به شیشه به قتل رسیده بود، با شرط «ترک اعتیاد» قاتل پسرش، از قصاص او گذشت کرد. بعد از این اتفاق و آزادی این مرد، متهم و ولی دم یک بار دیگر به شعبه هشتم دادگاه کیفری استان تهران احضار شدند تا شاهد برگزاری دادگاه از جنبه عمومی جرم هم باشند و متهم در این دادگاه گفت:  «مادر امیر با شرطی که برای من گذاشت، باعث شد روان گردان شیشه را کنار بگذارم و به زندگی برگردم. من نیمه شعبان امسال با دختر مورد علاقه ام ازدواج کردم و می خواهم زندگی جدیدی را شروع کنم. از قضات می خواهم در حکم من از جنبه عمومی جرم هم تخفیف قایل شوند.»

بعد از این درخواست هم بود که قضات شعبه هشتم دادگاه کیفری استان تهران وارد شور شدند و متهم را به یک سال حبس تعزیری و دو سال کار در خانه سالمندان به نحوی که هفته ای سه مرد مسن را استحمام کند، محکوم کردند.

قبل از این و یک ماه پیش بود که از کاشمر خبر رسید قاضی دادگاه بخش کوهسرخ، یک متخلف زیست محیطی را به آموزش محیط زیست و اطلاع از قوانین شکار و صید محکوم کرده است؛ این اتفاق بعد از آن افتاد که به گفته «مهدی جمعه پور»، رئیس حفاظت محیط زیست کاشمر، «فردی که اقدام به زنده گیری دو قطعه کبک کرده بود، در دادگاه از این که اقدام او خلاف مقررات بوده و جرم محسوب می شود، اظهار بی اطلاعی کرده و بر همین اساس قاضی دادگاه بخش کوهسرخ با توجه به نداشتن سوابق کیفری متهم، قرار تعلیق متخلف را به مدت یک سال مشروط به کسب آموزش های لازم و اطلاع از قوانین شکار و صید مورد تأیید حفاظت محیط زیست کاشمر صادر کرده است.»

باز هم در اردیبهشت امسال بود که رئیس اداره حفاظت محیط زیست بوکان از صدور حکم جالبی برای یک شکارچی کبک وحشی خبر داد؛ به گفته او «دادگاه این شهر با توجه به شرایط سنی، نبودن سابقه کیفری و در راستای آشتی متهم با محیط زیست و فرهنگسازی در این زمینه، او را موظف کرد تا به مدت پانزده روز با نظارت ماموران محیط زیست زباله های رهاشده در مناطق حفاظت شده شهرستان بوکان را جمع آوری کرده و در کلاس های توجیهی محیط زیست شرکت کند.»

سابقه صدور احکام جایگزین زندان برای تعدادی از متهمان ایرانی به سه سال گذشته برمی گردد؛ به سال ٩٢ که قانون جدید مجازات اسلامی تصویب و اجرایی شد و در آن موادی آمد که به گفته تدوین کنندگانش قرار بود دست قضات را برای صدور حکم هایی غیراز حبس باز بگذارد؛ موضوعی که به گفته آنها یکی از راه های کم کردن تعداد زیاد زندانی ها و ازدحام زندان هاست.

براساس ماده ۶۴ قانون جدید مجازات اسلامی، مجازات های جایگزین حبس عبارت از «دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار ناشی از جرم، سن، مهارت، وضعیت، شخصیت و سابقه مجرم، وضع بزه دیده و سایر اوضاع و احوال، تعیین و اجرا می شود.» براساس تبصره این ماده، دادگاه ضمن حکم، به سنخیت و تناسب مجازات مورد حکم با شرایط و کیفیات مقرر در این ماده تصریح می کند و نمی تواند به بیش از دو نوع از مجازات های جایگزین حکم دهد.

از طرف دیگر در آیین نامه اجرایی این قانون، انجام خدمات عام المنفعه و کار رایگان برای نهادهای عمومی مثل سازمان حفاظت محیط زیست، میراث فرهنگی، هلال احمر و کمیته امداد به عنوان مجازات های جایگزین تعیین شده اند و ماده ۲ آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۷۹ قانون مجازات اسلامی هم خدمات عمومی رایگان را برای مجازات های جایگزین تعیین کرده است؛ خدماتی مانند این موارد:  «امور آموزشی شامل سوادآموزی، آموزش های علمی، فرهنگی، دینی، هنری، ورزشی، فنی و حرفه ای و آموزش سبک زندگی و مهارت های اساسی آن»، «امور بهداشتی و درمانی شامل اقدامات تشخیصی درمانی، توانبخشی، مامایی، بهیاری و پرستاری، نگهداری سالمندان، معلولان و کودکان، مشاوره و روان درمانی، بهداشت محیط و درمان اعتیاد»، «امور فنی و حرفه ای شامل خدمت در کارگاه ها، کارخانه ها، صنایع وابسته به نهادهای پذیرنده و بخش های فنی آنها»، «امور خدماتی شامل نگهبانی و سرایداری نهادهای پذیرنده، نظافت اماکن عمومی، حفاظت و نگهداری از فضاهای سبز و بوستان های شهری و باغبانی در اماکن مزبور، تعمیر و تنظیف وسایل نقلیه عمومی و دولتی و اماکن ورزشی و پارکبانی»، «امور کارگری شامل کارگری در بخش های ساختمانی، راهسازی، معادن، شیلات، مراتع، سدسازی و دیگر طرح های عمرانی متعلق به نهادهای پذیرنده» و «امور کشاورزی، دامداری، جنگلداری و مرتع داری شامل درختکاری، باغبانی، برداشت محصول، مرغداری، پرورش آبزیان و انجام کار در نهادهای پذیرنده و موسسات کشت و صنعت وابسته به آنها.»

صدور حکم های جایگزین اما در دو سال گذشته موافقان و مخالفان زیادی دارند؛ موافقان می گویند این بهترین راه برای کم کردن خشونت و کاهش تعداد زندانیان در ایران است و فرهنگ حاکم بر قوه قضائیه باید کم کم به این سمت اصلاح شود اما در مقابل مخالفان می گویند که زیاد شدن صدور احکام جایگزین نتیجه چندان مثبتی نخواهد داشت.

در میان مسئولان قوه قضائیه، تعداد این موافقان کم نیست؛ نمونه اش همین یک ماه پیش که «علیرضا امینی»، معاون منابع انسانی قوه قضائیه در جمع نمایندگان جدید مجلس از آنها خواست قوانین را طوری ننویسند که جمعیت ۲۰۰ هزار نفری زندان ها را از این که هست، بیشتر کند: «حتی در استفاده از مجازات حبس نیز می توانند از محکومیت های حداقلی استفاده کنند تا آسیب های کمتری متوجه خانواده زندانیان بشود. مسأله زندان مسأله کوچکی نیست و باید این مسأله با جدیت پیگیری شود.»

«بهمن کشاورز»، حقوقدان درباره حکم های جایگزین در ماه های گذشته و وضع این حکم ها در حال حاضر می گوید:  «فرهنگ آموزش حقوقی ما در قسمت حقوق جزا مبتنی بر شناسایی مجازات های خاصی است که در نظام قضائی گذشته عبارت بود از زندان و حبس با درجات مختلف و اعدام در مورد قتل عمدی و بعضی جرایم دیگر. در نظام قضائی فعلی، این مجازات ها تبدیل شد به حبس، اعدام، شلاق و مجازات های تبعی و تکمیلی که البته نظیر اینها را هم ولو با تفاوت اسامی در نظام قبلی نیز داشتیم. بنابراین همه افرادی که حقوق می خوانند یا خوانده بودند، وقتی صحبت از مجازات می شد یا می شود، یکی از این موارد را در نظر می آورند، البته مجازات های مانند قطع اعضا و به صلیب کشیدن و زندان در تبعید نیز در نظام جدید پیش بینی شده است که به لحاظ کم بودن مصادیق، بلافاصله متبادر به ذهن نمی شود.»

او ادامه می دهد: «پس از تصویب قانون مجازات اسلامی جدید که در آن مجازات های جایگزین حبس پیش بینی شده است و به ویژه پس از تصویب آیین نامه اجرایی این مجازات ها، راه مورد حکم قرار دادن اینگونه موارد باز شد اما تا زمانی که ذهنیت حقوقدانان تغییر نکند و این موارد را به طور کامل نپذیرند طبیعتا استفاده از آنها در احکام زیاد نخواهد بود. باید قبول کرد در صورتی که تعیین اینگونه مجازات ها یا بهتر بگوییم اتخاذ این تدابیر، متداول شود، حتما به نفع جامعه و مفید به حال مرتکبان اعمال مجرمانه است؛ زیرا از یک سو باعث می شود هزینه ای که صرف نگهداری بیهوده اینگونه افراد در زندان ها می شود، صرفه جویی شود؛ از دیگرسو امکان بدآموزی آنها و یاد گرفتن چیزهای  که از آن آگاه نیستند از زندانیان باسابقه از بین می رود و در عین حال احتمال متنبه شدن افراد و بازنگری ایشان نسبت به آنچه کرده اند و بوده اند و می خواهند باشند، افزایش پیدا می کند؛ لذا شخصا با اتخاذ این تدابیر کاملا موافقم. بدیهی است در این مورد باید شرایط و روش های پیش بینی شده در این قانون و آیین نامه اجرایی کاملا رعایت شود.»

این حقوقدان معتقد است:  «بدون این که آمار دقیقی در دست داشته باشم باید بگویم مواردی از اینگونه با این که بسیار مفید و سازنده است، فراوان نیست. آمار راجع به این امور را باید از دوائر اجرای احکام دادسراها به دست آورد. گمان می کنم لازم است معاونت نیروی انسانی یا آموزشی قوه قضائیه با برگزاری دوره های کوتاه مدت آموزش حین خدمت قضات محترم را با فواید اینگونه تدابیر که مقبول جهان فعلی است، بیشتر آشنا کند و همکاران ما یعنی وکلای دادگستری هم در مقام دفاع، همان گونه که برحسب اقتضا درخواست تعلیق اجرای مجازات و اتخاذ تصمیماتی را که در قانون جدید پیش بینی شده می کنند، در صورت وجود شرایط قانونی به این موارد هم عنایت داشته باشند.»

به گفته کشاورز، «در موارد خاصی تعیین مجازات جایگزین الزامی است ولی در بسیاری موارد اختیاری است. با توجه به لزوم استقلال قاضی گمان نمی کنم تصویب قانونی برای الزامی کردن این مورد، در همه امور درست باشد؛ زیرا قاضی است که در هر مورد خاص، ویژگی های مرتکب را می بیند و می تواند تشخیص دهد کدام تدبیر تنبیهی یا بازدارنده برای او مناسب تر است بنابراین همچنان که گفتم، به نظر می رسد در این مورد نیز مانند بسیاری موارد دیگر آموزش و فرهنگسازی چاره کار باشد.»

«حسن موسوی چلک»، رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران هم درباره این مجازات های جایگزین می گوید: «یکی از رویکردهایی که در دنیا وجود دارد همین استفاده از مجازات های جایگزین است؛ این مجازات ها با توجه به نوع جرم، دفعات تکرارآن و ویژگی خانوادگی مرتکب جرم، می تواند کمک کننده باشد، به هرحال ما باید بدانیم که از طریق مجازات زندان نمی توانیم به موفقیتی که انتظارش را داریم، برسیم.»

او ادامه می دهد: «وقتی کسی وارد زندان می شود، عملا حضورش برای مقطعی در خانواده قطع می شود، این حضور نداشتن فرد، می تواند مشکلاتی را برای خودش و خانواده اش ایجاد کند. اینجاست که مجازات های جایگزین می تواند کمک کند.»

موافقان مجازاتهای جایگزین می‌گویند این بهترین راه برای کم کردن خشونت و کاهش تعداد زندانیان است و در مقابل، مخالفان می‌گویند نتیجه چندان مثبتی نخواهد داشت

به گفته این جامعه شناس، مجازات های جایگزین، نوعی محدودیت و محرومیت های اجتماعی است که در جرایم سبک می توان از آنها استفاده کرد: «این نوع مجازات ها، به ویژه برای کودکان و زنان بسیاری می تواند موثر باشد، به ویژه اگر افراد سابقه ارتکاب جرم نداشته باشند، می توان از این مجازات ها استفاده کرد که کارکردهای اجتماعی آنها به مراتب بیشتر از حبس است.»

موسوی چلک به ویژگی این مجازات ها اشاره می کند: «این مجازات ها باید براساس شرایط افراد، توانمندی ها و مهارت هایشان صادر شود؛ یعنی باید میان جرمی که رخ داده و توانمندی فرد تناسبی وجود داشته باشد، بهتر است در این مجازات ها از مهارت های افراد در ارایه خدمات عمومی استفاده کرد.» او می گوید: «برای نمونه اگر کسی مهارت های فنی و حرفه ای دارد یا در زمینه مشخصی استعداد دارد، باید از همان مهارت به عنوان مجازات جایگزین استفاده شود. مهم ترین مسأله در مجازات های جایگزین، تناسب میان خدمت و جرم و قطع نشدن ارتباط فرد با خانواده است.»


منبع: روزنامه شهروند

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 105 تاريخ : يکشنبه 23 خرداد 1395 ساعت: 21:30

زنی جوان با پاشیدن اسید به همسر افغان خود، او را به قتل رساند.

بخش حقوق تبیان

قتل

قاضی محمد شهریاری سرپرست دادسرای امور جنایی تهران با اعلام این خبر افزود: بازپرس ویژه قتل تهران براساس تماس مأموران مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ تهران از وقوع یک فقره اسیدپاشی با خبر شدند.

وی افزود: ماموران با حضور در بیمارستان شهید مطهری دریافتند مرد ۳۳ ساله ای به نام محسن که از اتباع افعانستان است به دلیل شدت اسیدپاشی به قتل رسیده است.

معاون دادستان تهران گفت: این زن جوان پس از دستگیری درباره انگیزه اش از این اقدام را اختلاف خانوادگی عنوان کرده است.

شهریاری گفت: این حادثه در خیابان ۱۳ آبان رخ داده است.


منبع: فارس

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

احضار مسئولان شهرداری در پرونده فوت «فاطمه»

گذشت «آمنه» از قصاص «مجيد»

گذشت «آمنه» از قصاص «مجيد»

اسيد‌پاشي؛ جنايتي فجيع

اسيد‌پاشي؛ جنايتي فجيع

 نقد امام به حقوق بشر غرب!

نقد امام به حقوق بشر غرب!

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 134 تاريخ : شنبه 22 خرداد 1395 ساعت: 18:49

هیچ یك از ما علاقه ای نداریم روزی گذرمان به زندان بیفتد اما همگی كنجكاو هستیم بدانیم در زندان بر زندانیان چه می گذرد و روزهای زندان چگونه شب می شود، البته همه می دانیم زندان دیگر یك سیاه چاله مخوف در اعماق تاریكی نیست و زندانی یك مددجوست و زندانبان مسئول نگهداری او.

بخش حقوق تبیان

زندان

مددجو دارای حق و حقوق و محروم شدن از زندگی در جامعه مجازات اوست نه چیزی بیش از آن، هرچند این یك روی سكه است. كافی است 24 ساعت با یك زندانی همراه شوید تا ببینید در دنیای مدرن زندانبانی امروز ایران چه بر سر یك زندانی می آید.

یك بیابان بزرگ در جنوبی ترین قسمت استان تهران میزبان زندان بزرگ تهران است. آدرس روی كاغذ سرراست است، جاده قدیم قم، پلیس راه حسن آباد، جاده چرمشهر، کیلومتر ۵، شهرک صنعتی بیجین، مجتمع ندامتگاه تهران بزرگ معروف به «بزرگ ترین زندان خاورمیانه »، که طی کردن مسیر ۵ کیلومتری زندان تا جاده، سهم هر زندانی در زمان آزادی است. زندانی بزرگ با جیره روزانه فقط 2 ساعت آب كه بسیار بی كیفیت است و مناسب برای نوشیدن نیست.

هر سربازی كه به ما می رسید هر چه از دهانش در می آمد نثار زندانیان و از جمله بنده می كرد. نه حرمت سن و سال و ریش سفید  را می دانستند چیست و نه از اخلاق بویی برده بودند

آنچه می خوانید گفت وگو با یكی از افرادی است كه برای 24 ساعت مهمان زندان بزرگ تهران بوده و از آنچه در این 24 ساعت بر او گذشته، می گوید.

همراه مامور بدرقه زندان با طی مسافت طولانی به زندان رسیدیم اما خبری از ورود به زندان نبود. در این گرمای سرسام آور هوا 2 ساعت بیرون زندان در بیابان در انتظار باز شدن درهای آن ماندیم. وقتی اجازه ورود دادند نیز 7  ساعت انجام كارهای اداری برای رفتن به قرنطینه طول كشید.

صبح برای شركت در دادگاه با لباس رسمی یعنی كت و شلوار حاضر شدم و در نهایت قاضی قرار كفالت صادر كرد تا انجام امور اداری كفیل زمان مان تمام شد به ناچار برای 24 ساعت راهی زندان شدم. در پرونده نیز قرار كفالت ذكر شده و زندانبان حتی این را می دانست كه  روز بعد بنده آزاد خواهم شد و این یعنی من مرتكب جرم بزرگی نشده بودم كه اگر هم شده بودم مستحق توهین هایی كه شنیدم، نبودم.

هر سربازی كه به ما می رسید هر چه از دهانش در می آمد نثار زندانیان و از جمله بنده می كرد. نه حرمت سن و سال و ریش سفید  را می دانستند چیست و نه از اخلاق بویی برده بودند. به هرحال در ابتدای ورود تصور بر این است كه 24 ساعت زندان آن هم در قرنطینه  نباید خیلی هم سخت باشد اما وقتی وارد شدم هر لحظه برایم چون كابوسی گذشت.

به محض ورود گفتند هر چه دارید به صندوق امانت بدهید. ساعت، كلید، گردنبند، تسبیح و ... را از ما گرفتند. بعد گفتند نمی توانید پول نقد به زندان ببرید.

بانك پاسارگاد شعبه ای در قسمت ورودی زندان دارد كه از صبح تا ساعت 8 شب فعال است و با دریافت پول زندانیان برای آنها كارت صادر می كند تا بتوانند مایحتاج خود را در زندان تهیه كنند. كارت را تهیه كردیم.

مرحله بعدی تعویض لباس بود. گفتند لباس ها را دربیاورید و در عین ناباوری جوراب بنده به سطل آشغال منتقل شد. نوبت به كفش ها رسید كه آن هم نصیب سطل آشغال شد با اینكه 500 هزار تومان ارزش داشت و راضی بودم به یك نیازمند داده شود تا اینكه به سطل آشغال بیندازند.

نكته جالب بعدی این بود كه كت یك میلیون تومانی من را با قیچی تكه تكه كردند. وقتی پرسیدم چرا چنین می كنید گفتند شاید مواد مخدر یا چیزی در آن پنهان كرده باشی. در كمال تعجب كت را نابود   كرده و به سطل آشغال انداختند.

حداقل كت را به یك نیازمندم می دادند. یك دیوار مهربانی بیرون زندان بگذارند اینها را آنجا نصب كنند. قیچی كردن و به سطل انداختن چه دردی را دوا می كند. هرچند با توجه به اینكه در پرونده قرار كفالت بنده قید شده بود و زندانبان می دانست فردا من آزاد خواهم شد. می توانستند لباس ها را در انبار بگذارند تا یك روز بعد به خودم بدهند. عدم تعبیه انباری برای لباس های افرادی چون من كه فقط یك یا چند روز در زندان هستند، یك سوءمدیریت است و توجیهی ندارد.

مرحله بعدی سلمانی بود. این بار زیر بار نرفتم. به هرحال سنی از من گذشته و سال هاست با مو و محاسن بلند زندگی كرده ام. به دوستان، همسایگان و اقوام بگویم چه شده یك شبه موهایم را زده ام. آبرویی برای من در محل می ماند آن هم برای یك شب در قرنطینه بودن نه چند ماه و یك سال زندان، قرار بود فقط یك شب در قرنطینه باشم چرا باید محاسن و موهایم را می زدند. با اعتراض بسیار رئیس زندان لطف و آرایشگر پرسنل را صدا كرد تا فقط موهای سر را مقداری كوتاه كنند كه حداقل خیلی نا مرتب و زشت نشود كه البته در نهایت كامل كوتاه كردند.

بعد از 7 ساعت وارد بند شدم. بعد از یك روز دوندگی و خستگی، خریدن آب و یك تكه نان امری دور از ذهن نبود اما گفتند نمی توانم خریدی داشته باشم، زیرا كارت پاسارگاد تا سه روز فعال نمی شود.

200 تا 300 نفر ورودی روزانه این زندان، همه پول نقد خود را به بانك می دهند تا سه روز هم این پول در بانك بدون حق استفاده می ماند. اگر نگاهی به ارقام بیندازیم سود كلانی را برای بانك خواهیم دید. به هرحال گرسنه و تشنه مانده بودم و اگر لطف سایر زندانیان نبود خدا می داند چه بر سر منِ پیرمرد می آمد. یكی از عجایب زندان داشتن جیره روزی 2 ساعت آب غیر قابل شرب است، فقط در این زمان می توان از سرویس بهداشتی استفاده كرد. اگر زندانی دچار سوءهاضمه و بیماری سوءهاضمه و... باشد چه باید كند؟ برای حل این مشكل هم مجبور به خرید آب معدنی بودیم اماكارت اعتباری ما فعال نبود.

بالاخره شب تاریك زندان سحر و قرار كفالت بنده پذیرفته شد اما مشكلات جدید شروع شد. زمان آزادی زندانیان شب است و ساعت 20:30 اسامی زندانیانی كه قرار است آزاد شوند، اعلام می شود.

به محض اعلام اسامی كارت بانك پاسارگاد می سوزد. یعنی كارتی كه نتوانسته ام با آن خریدی انجام دهم می سوزد و حتی نمی توانم كارت را به زندانیانی كه طی 24 ساعت گذشته لطف كرده و آب و غذا برای من خریده بودند هدیه كنم تا لطفشان جبران شود.

بعد از اعلام اسامی برای دریافت وسایل و پول خود رفتیم اما از آنجایی كه ساعت كار بانك و امانتداری ساعت 8 شب است و اسامی زندانیان ساعت 20:30 اعلام می شود، از دریافت امانت مانند كلید، ساعت، پول نقد از بانك و... خبری نیست. زندانی بدون پول با یك جفت دمپایی در بیابان تاریك رها می شود به امید اینكه ماشینی از سر خیرخواهی او را تا شهر برساند. شاید بنده به همسرم نگفته باشم زندانی شده ام. بعد از 24 ساعت نیمه شب با دمپایی بدون كت، موهای كوتاه شده، بدون پول و سایر وسایلم بروم خانه، بگویم كجا بوده ام؟ چه بر سر زندگی مشترك چند ساله من خواهد آمد؟

البته در باب فلسفه دمپایی یك توضیح جالب این است كه زندان بزرگ روزی 300 نفر ورودی دارد این زندان یعنی روزی 300 جفت دمپایی پلاستیكی نیازدارد. اگر قیمت هر جفت دمپایی 5 هزار تومان  باشد، می شود روزانه یك میلیون و 500 هزار تومان. در ماه چیزی حدود 45 میلیون تومان هزینه همین دمپایی های پلاستیكی است كه زندانی را با آن راهی خانه می كنند. یا لباس زیر و حوله ای كه برای یك شب به ما دادند و بسیارهم  نامرغوب بود كلی هزینه برای زندان دارد در حالی كه برای بازداشت موقتی ها كاربردی ندارد.

با اعتراض بسیار، رئیس زندان لطف و آرایشگر پرسنل را صدا كرد تا فقط موهای سر را مقداری كوتاه كنند كه حداقل خیلی نا مرتب و زشت نشود كه البته در نهایت كامل كوتاه كردند

به هرحال ساعت 10 شب از زندان خارج شدم، بماند با چه سختی بدون پول و وسایلم، به خانه بازگشتم. هنوز هم كلید دفتر و میز كار بنده در بخش امانات زندان است، از طرفی پول هم در بانك پاسارگاد است و در ماه مبارك رمضان هم نمی توانم تا زندان بزرگ بروم، كم نیستند زندانیانی كه شرایط مرا دارند.

حال تصور كنید زندانی ای از همدان، اصفهان، قم یا شهری غیر تهران باشد و نیمه شب آزاد شود یا باید صبح در بیابان بماند تا مسئولان بانك و امانتداری بیایند یا با هزار بدبختی به شهرش برود تا در فرصتی دیگر بازگردد كه بسیاری از زندانیان فرصت نمی كنند باز گردند و پول و مدارك خود را تحویل بگیرند كه این خودحجم بالایی از درآمد را برای بانك در پی دارد. جالب است بدانید شعبات داخل شهر بانك پاسارگاد هم جوابگو نیستند و فقط باید به زندان مراجعه كرد.

ای كاش بانك پاسارگاد پاسخگوی این رفتارخود باشد؛ اگر كارت الكترونیكی صادر می كند شرایط استفاده و بهره مندی آن را برای مددجو فراهم كند و زمان خروج از زندان یك دستگاه خودپرداز باشد مابقی پول را به مددجو بدهد. اگر اراده برای پرداخت پول زندانیان باشد انتخاب راه و روش منطقی كار سختی نیست.


منبع: روزنامه قانون

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 110 تاريخ : شنبه 22 خرداد 1395 ساعت: 18:49

«صد بار رونویسی فارسی و عربی یک حدیث از پیامبر اسلام(ص)»، این حکم یک قاضی برای دو متهم است؛ حکمی که در روزهای گذشته بازتاب زیادی بین ایرانی ها داشته و خیلی ها از آن به عنوان یکی از جالب ترین حکم هایی یاد می کنند که اخیرا در دستگاه قضائی ایران صادر شده است.

بخش حقوق تبیان

قضایی

ماجرا برمی گردد به دو روز پیش؛ وقتی از خراسان شمالی و شهر «گرمه» این استان خبر رسید که قاضی «میثم جوادی»، دو طرف یک دعوا در این شهر را به صد بار رونویسی فارسی و عربی یک حدیث از پیامبر اسلام(ص)، محکوم کرد.

او پنجشنبه گذشته دراین باره گفت که ریشه بسیاری از درگیری های جامعه امروز در استفاده از الفاظ نامناسب و بدزبانی است که لازم است پیش از شروع اتفاق ناگوار جلوی آن را گرفت. بدیهی است کیفیت تربیت خانوادگی افراد، رعایت هنجارهای اجتماعی و نقش وعاظ و علمای بزرگوار در این رابطه بسیار بااهمیت است:  «در بررسی این پرونده نیز متوجه شدم که شروع درگیری این دو دوست قدیمی علاوه بر اختلافات مالی ناشی از بدزبانی و دشنام گویی متقابل است که درنهایت منجر به صدمه بدنی یکی از طرفین با سلاح سرد شده است. متهمان به توهین و ایراد صدمه بدنی در جریان تکمیل مجازات ملزم به نگارش یک صد مرتبه از متن عربی و فارسی بخشی از حدیث گوهربار پیامبر اکرم(ص) در کتاب بحارالانوار در جلد شصتم صفحه ٢٠٧ (ان الله حرم الجنه علی کل فحاش بذی قلیل الحیاء لا یبالی ما قال؛ خداوند بهشت را بر هر فحاش بی آبرو و کم شرمی که باکی از آنچه می گوید ندارد، حرام کرده است) شده اند.»

او در توضیح این ماجرا گفته است: «البته استفاده از سلاح سرد و ایجاد صدمه بدنی عمدی با چاقو، از ضمانت اجراهای کیفری شدید همچون حبس و شلاق برخوردار است، وانگهی در جریان تکمیل مجازات و با توجه به این که شروع این درگیری، ریشه در بدزبانی داشت، تصمیم گرفتم طرفین را ملزم به نوشتن این حدیث گران قدر پیامبر اکرم(ص) کنم تا شاید بدین وسیله به اشتباه خود پی برده و در آینده مرتکب رفتارهای خلاف هنجار نشده و در محاورات خویش از الفاظ مناسب استفاده کنند. با توجه به آثار مثبت مجازات تکمیلی در موارد مشابه هم امکان بهره مندی از این تأسیس قانونی وجود دارد، به طور مثال فردی که تخلفات رانندگی داشته و بی احتیاطی کرده است، علاوه بر این که به پرداخت دیه محکوم شده، باید یک هفته لباس شب رنگ پوشیده و در کنار نیروهای پلیس راه بماند تا با مخاطرات تخطی از قانون آگاه شود.»

دو متهم یک نزاع در خراسان شمالی به نگارش صد مرتبه از متن عربی و فارسی بخشی از یک حدیث پیامبر اکرم (ص) محکوم شدند

اما این نخستین بار نیست که صدور حکم های جایگزین یا تکمیلی برای مجرمان ایرانی که این طور که به نظر می رسد تعدادشان درحال افزایش است و خیلی ها به جای «جایگزین» از آنها به عنوان «احکام جالب» یاد می کنند، خبرساز می شود؛ نمونه اش همین دو هفته پیش بود، مادری که پسرش به دست مردی معتاد به شیشه به قتل رسیده بود، با شرط «ترک اعتیاد» قاتل پسرش، از قصاص او گذشت کرد. بعد از این اتفاق و آزادی این مرد، متهم و ولی دم یک بار دیگر به شعبه هشتم دادگاه کیفری استان تهران احضار شدند تا شاهد برگزاری دادگاه از جنبه عمومی جرم هم باشند و متهم در این دادگاه گفت:  «مادر امیر با شرطی که برای من گذاشت، باعث شد روان گردان شیشه را کنار بگذارم و به زندگی برگردم. من نیمه شعبان امسال با دختر مورد علاقه ام ازدواج کردم و می خواهم زندگی جدیدی را شروع کنم. از قضات می خواهم در حکم من از جنبه عمومی جرم هم تخفیف قایل شوند.»

بعد از این درخواست هم بود که قضات شعبه هشتم دادگاه کیفری استان تهران وارد شور شدند و متهم را به یک سال حبس تعزیری و دو سال کار در خانه سالمندان به نحوی که هفته ای سه مرد مسن را استحمام کند، محکوم کردند.

قبل از این و یک ماه پیش بود که از کاشمر خبر رسید قاضی دادگاه بخش کوهسرخ، یک متخلف زیست محیطی را به آموزش محیط زیست و اطلاع از قوانین شکار و صید محکوم کرده است؛ این اتفاق بعد از آن افتاد که به گفته «مهدی جمعه پور»، رئیس حفاظت محیط زیست کاشمر، «فردی که اقدام به زنده گیری دو قطعه کبک کرده بود، در دادگاه از این که اقدام او خلاف مقررات بوده و جرم محسوب می شود، اظهار بی اطلاعی کرده و بر همین اساس قاضی دادگاه بخش کوهسرخ با توجه به نداشتن سوابق کیفری متهم، قرار تعلیق متخلف را به مدت یک سال مشروط به کسب آموزش های لازم و اطلاع از قوانین شکار و صید مورد تأیید حفاظت محیط زیست کاشمر صادر کرده است.»

باز هم در اردیبهشت امسال بود که رئیس اداره حفاظت محیط زیست بوکان از صدور حکم جالبی برای یک شکارچی کبک وحشی خبر داد؛ به گفته او «دادگاه این شهر با توجه به شرایط سنی، نبودن سابقه کیفری و در راستای آشتی متهم با محیط زیست و فرهنگسازی در این زمینه، او را موظف کرد تا به مدت پانزده روز با نظارت ماموران محیط زیست زباله های رهاشده در مناطق حفاظت شده شهرستان بوکان را جمع آوری کرده و در کلاس های توجیهی محیط زیست شرکت کند.»

سابقه صدور احکام جایگزین زندان برای تعدادی از متهمان ایرانی به سه سال گذشته برمی گردد؛ به سال ٩٢ که قانون جدید مجازات اسلامی تصویب و اجرایی شد و در آن موادی آمد که به گفته تدوین کنندگانش قرار بود دست قضات را برای صدور حکم هایی غیراز حبس باز بگذارد؛ موضوعی که به گفته آنها یکی از راه های کم کردن تعداد زیاد زندانی ها و ازدحام زندان هاست.

براساس ماده ۶۴ قانون جدید مجازات اسلامی، مجازات های جایگزین حبس عبارت از «دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار ناشی از جرم، سن، مهارت، وضعیت، شخصیت و سابقه مجرم، وضع بزه دیده و سایر اوضاع و احوال، تعیین و اجرا می شود.» براساس تبصره این ماده، دادگاه ضمن حکم، به سنخیت و تناسب مجازات مورد حکم با شرایط و کیفیات مقرر در این ماده تصریح می کند و نمی تواند به بیش از دو نوع از مجازات های جایگزین حکم دهد.

از طرف دیگر در آیین نامه اجرایی این قانون، انجام خدمات عام المنفعه و کار رایگان برای نهادهای عمومی مثل سازمان حفاظت محیط زیست، میراث فرهنگی، هلال احمر و کمیته امداد به عنوان مجازات های جایگزین تعیین شده اند و ماده ۲ آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۷۹ قانون مجازات اسلامی هم خدمات عمومی رایگان را برای مجازات های جایگزین تعیین کرده است؛ خدماتی مانند این موارد:  «امور آموزشی شامل سوادآموزی، آموزش های علمی، فرهنگی، دینی، هنری، ورزشی، فنی و حرفه ای و آموزش سبک زندگی و مهارت های اساسی آن»، «امور بهداشتی و درمانی شامل اقدامات تشخیصی درمانی، توانبخشی، مامایی، بهیاری و پرستاری، نگهداری سالمندان، معلولان و کودکان، مشاوره و روان درمانی، بهداشت محیط و درمان اعتیاد»، «امور فنی و حرفه ای شامل خدمت در کارگاه ها، کارخانه ها، صنایع وابسته به نهادهای پذیرنده و بخش های فنی آنها»، «امور خدماتی شامل نگهبانی و سرایداری نهادهای پذیرنده، نظافت اماکن عمومی، حفاظت و نگهداری از فضاهای سبز و بوستان های شهری و باغبانی در اماکن مزبور، تعمیر و تنظیف وسایل نقلیه عمومی و دولتی و اماکن ورزشی و پارکبانی»، «امور کارگری شامل کارگری در بخش های ساختمانی، راهسازی، معادن، شیلات، مراتع، سدسازی و دیگر طرح های عمرانی متعلق به نهادهای پذیرنده» و «امور کشاورزی، دامداری، جنگلداری و مرتع داری شامل درختکاری، باغبانی، برداشت محصول، مرغداری، پرورش آبزیان و انجام کار در نهادهای پذیرنده و موسسات کشت و صنعت وابسته به آنها.»

صدور حکم های جایگزین اما در دو سال گذشته موافقان و مخالفان زیادی دارند؛ موافقان می گویند این بهترین راه برای کم کردن خشونت و کاهش تعداد زندانیان در ایران است و فرهنگ حاکم بر قوه قضائیه باید کم کم به این سمت اصلاح شود اما در مقابل مخالفان می گویند که زیاد شدن صدور احکام جایگزین نتیجه چندان مثبتی نخواهد داشت.

در میان مسئولان قوه قضائیه، تعداد این موافقان کم نیست؛ نمونه اش همین یک ماه پیش که «علیرضا امینی»، معاون منابع انسانی قوه قضائیه در جمع نمایندگان جدید مجلس از آنها خواست قوانین را طوری ننویسند که جمعیت ۲۰۰ هزار نفری زندان ها را از این که هست، بیشتر کند: «حتی در استفاده از مجازات حبس نیز می توانند از محکومیت های حداقلی استفاده کنند تا آسیب های کمتری متوجه خانواده زندانیان بشود. مسأله زندان مسأله کوچکی نیست و باید این مسأله با جدیت پیگیری شود.»

«بهمن کشاورز»، حقوقدان درباره حکم های جایگزین در ماه های گذشته و وضع این حکم ها در حال حاضر می گوید:  «فرهنگ آموزش حقوقی ما در قسمت حقوق جزا مبتنی بر شناسایی مجازات های خاصی است که در نظام قضائی گذشته عبارت بود از زندان و حبس با درجات مختلف و اعدام در مورد قتل عمدی و بعضی جرایم دیگر. در نظام قضائی فعلی، این مجازات ها تبدیل شد به حبس، اعدام، شلاق و مجازات های تبعی و تکمیلی که البته نظیر اینها را هم ولو با تفاوت اسامی در نظام قبلی نیز داشتیم. بنابراین همه افرادی که حقوق می خوانند یا خوانده بودند، وقتی صحبت از مجازات می شد یا می شود، یکی از این موارد را در نظر می آورند، البته مجازات های مانند قطع اعضا و به صلیب کشیدن و زندان در تبعید نیز در نظام جدید پیش بینی شده است که به لحاظ کم بودن مصادیق، بلافاصله متبادر به ذهن نمی شود.»

او ادامه می دهد: «پس از تصویب قانون مجازات اسلامی جدید که در آن مجازات های جایگزین حبس پیش بینی شده است و به ویژه پس از تصویب آیین نامه اجرایی این مجازات ها، راه مورد حکم قرار دادن اینگونه موارد باز شد اما تا زمانی که ذهنیت حقوقدانان تغییر نکند و این موارد را به طور کامل نپذیرند طبیعتا استفاده از آنها در احکام زیاد نخواهد بود. باید قبول کرد در صورتی که تعیین اینگونه مجازات ها یا بهتر بگوییم اتخاذ این تدابیر، متداول شود، حتما به نفع جامعه و مفید به حال مرتکبان اعمال مجرمانه است؛ زیرا از یک سو باعث می شود هزینه ای که صرف نگهداری بیهوده اینگونه افراد در زندان ها می شود، صرفه جویی شود؛ از دیگرسو امکان بدآموزی آنها و یاد گرفتن چیزهای  که از آن آگاه نیستند از زندانیان باسابقه از بین می رود و در عین حال احتمال متنبه شدن افراد و بازنگری ایشان نسبت به آنچه کرده اند و بوده اند و می خواهند باشند، افزایش پیدا می کند؛ لذا شخصا با اتخاذ این تدابیر کاملا موافقم. بدیهی است در این مورد باید شرایط و روش های پیش بینی شده در این قانون و آیین نامه اجرایی کاملا رعایت شود.»

این حقوقدان معتقد است:  «بدون این که آمار دقیقی در دست داشته باشم باید بگویم مواردی از اینگونه با این که بسیار مفید و سازنده است، فراوان نیست. آمار راجع به این امور را باید از دوائر اجرای احکام دادسراها به دست آورد. گمان می کنم لازم است معاونت نیروی انسانی یا آموزشی قوه قضائیه با برگزاری دوره های کوتاه مدت آموزش حین خدمت قضات محترم را با فواید اینگونه تدابیر که مقبول جهان فعلی است، بیشتر آشنا کند و همکاران ما یعنی وکلای دادگستری هم در مقام دفاع، همان گونه که برحسب اقتضا درخواست تعلیق اجرای مجازات و اتخاذ تصمیماتی را که در قانون جدید پیش بینی شده می کنند، در صورت وجود شرایط قانونی به این موارد هم عنایت داشته باشند.»

به گفته کشاورز، «در موارد خاصی تعیین مجازات جایگزین الزامی است ولی در بسیاری موارد اختیاری است. با توجه به لزوم استقلال قاضی گمان نمی کنم تصویب قانونی برای الزامی کردن این مورد، در همه امور درست باشد؛ زیرا قاضی است که در هر مورد خاص، ویژگی های مرتکب را می بیند و می تواند تشخیص دهد کدام تدبیر تنبیهی یا بازدارنده برای او مناسب تر است بنابراین همچنان که گفتم، به نظر می رسد در این مورد نیز مانند بسیاری موارد دیگر آموزش و فرهنگسازی چاره کار باشد.»

«حسن موسوی چلک»، رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران هم درباره این مجازات های جایگزین می گوید: «یکی از رویکردهایی که در دنیا وجود دارد همین استفاده از مجازات های جایگزین است؛ این مجازات ها با توجه به نوع جرم، دفعات تکرارآن و ویژگی خانوادگی مرتکب جرم، می تواند کمک کننده باشد، به هرحال ما باید بدانیم که از طریق مجازات زندان نمی توانیم به موفقیتی که انتظارش را داریم، برسیم.»

او ادامه می دهد: «وقتی کسی وارد زندان می شود، عملا حضورش برای مقطعی در خانواده قطع می شود، این حضور نداشتن فرد، می تواند مشکلاتی را برای خودش و خانواده اش ایجاد کند. اینجاست که مجازات های جایگزین می تواند کمک کند.»

موافقان مجازاتهای جایگزین می‌گویند این بهترین راه برای کم کردن خشونت و کاهش تعداد زندانیان است و در مقابل، مخالفان می‌گویند نتیجه چندان مثبتی نخواهد داشت

به گفته این جامعه شناس، مجازات های جایگزین، نوعی محدودیت و محرومیت های اجتماعی است که در جرایم سبک می توان از آنها استفاده کرد: «این نوع مجازات ها، به ویژه برای کودکان و زنان بسیاری می تواند موثر باشد، به ویژه اگر افراد سابقه ارتکاب جرم نداشته باشند، می توان از این مجازات ها استفاده کرد که کارکردهای اجتماعی آنها به مراتب بیشتر از حبس است.»

موسوی چلک به ویژگی این مجازات ها اشاره می کند: «این مجازات ها باید براساس شرایط افراد، توانمندی ها و مهارت هایشان صادر شود؛ یعنی باید میان جرمی که رخ داده و توانمندی فرد تناسبی وجود داشته باشد، بهتر است در این مجازات ها از مهارت های افراد در ارایه خدمات عمومی استفاده کرد.» او می گوید: «برای نمونه اگر کسی مهارت های فنی و حرفه ای دارد یا در زمینه مشخصی استعداد دارد، باید از همان مهارت به عنوان مجازات جایگزین استفاده شود. مهم ترین مسأله در مجازات های جایگزین، تناسب میان خدمت و جرم و قطع نشدن ارتباط فرد با خانواده است.»


منبع: روزنامه شهروند

بخش حقوق...
ما را در سایت بخش حقوق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی hoghough بازدید : 111 تاريخ : شنبه 22 خرداد 1395 ساعت: 18:49